Czeremcha (Prunus)
Czeremcha pospolita jest bardzo dekoracyjnym rodzimym gatunkiem drzewa bądź dużego krzewu. Kwitnie pięknymi, długimi, przewisającymi gronami. Wykorzystywana również jako roślina lecznicza. Owoce mają słodko-cierpki smak przypominający aronię. Zawierają przede wszystkim: witaminę C, potas, wapń, fosfor, karotenoidy, flanowonoidy, antyoksydanty, rutynę oraz błonnik. Owoce czeremchy, po pozbyciu się pestek, można z powodzeniem jeść na surowo, dodawać do koktajli, deserów czy sałatek, ususzyć lub wykorzystać do przygotowywania soków, dżemów, konfitur, galaretek i nalewek. Napary najczęściej przyrządza się z kwiatów i liści czeremchy, natomiast odwary – z kory i gałązek. Roślina wspomaga drogi oddechowe, działa moczopędnie, uspokajająco i antybarkeryjnie. Uwaga na wytwarzane przez roślinę substancje chemiczne, które spożyte w nadmiernych ilościach mogą być trujące.