Jarząb 'Miczurinskaja Diesiertnaja'

New product

Sorbus ‘Miczurinskaja Diesiertnaja’

Wysokość: 40-140 cm

Pojemnik: C2, C3

More details

Data sheet

Kolor owocu Czerwony
Termin zbioru owoców Jesień lub po pierwszych przymrozkach
Forma rośliny, kształt Niskie drzewo
Odporność na mrozy Bardzo dobra
Pora kwitnienia Wiosna
Możliwości spożycia Owoce jadalne na surowo lub po przetworzeniu

More info

Sorbus ‘Miczurinskaja Diesiertnaja’

   Zwana także ’Diessertnaja Miczurina’, odmiana powstała ze skrzyżowania jarzębiny 'Likiornaja' z nieszpułką mespilus germanica w 1926 roku ,gdzie w następnym roku wzeszło nasiono a pierwsze owocowanie nastąpiło w 1931r.

 Iwan Miczurin opisał tę hybrydę jak jedną z najlepszych jakie kiedykolwiek wychodował. Owoce otrzymanego mieszańca są średniej wielkości barwy czerwonej oraz kształtu zbliżonego do nieszpułki o szeroko rozwartych pięciu szczelinach w kielich kwiatowym oraz liczbie odpowiadającej ilości komór nasiennych. Owoce posiadają słodkawy smak ze słabą goryczką jarzębiny oraz odrębny smak pochodzenia nieszpułkowego.

Drzewko jest niewielkie dorasta do 2-3m wysokości z dużym rozkrzewieniem się jest w pełni odporne na mrozy oraz trudne warunki uprawy.

Diessertnaja potrafi plonować dość obficie, owoce można wykorzystać w kuchni niekonwencjonalnie. Może być spożywana na surowo lub w postaci przetworów konfitur bądź win owocowych.

Reviews

No customer reviews for the moment.

Write a review

Jarząb 'Miczurinskaja Diesiertnaja'

Jarząb 'Miczurinskaja Diesiertnaja'

Sorbus ‘Miczurinskaja Diesiertnaja’

Wysokość: 40-140 cm

Pojemnik: C2, C3

Customers who bought this product also bought: