Copyright © 2022 - OwoceJadalne.pl

Jarzębogrusza (Sorbopyrus)

Znany od XVII wieku spontaniczny mieszaniec jarzębu mącznego i gruszy pospolitej o smacznych, choć niewielkich (2-3 do 5 cm) owocach, jakby spłaszczonych gruszkach. W naszych ogrodach ciągle dość mało znana roślina, choć nie ma wygórowanych wymagań co do uprawy, a jej owoce są słodkie i soczyste, w smaku przypominają trochę jabłko, trochę gruszkę. Zawierają one witaminy i składniki mineralne wspomagające przemianę materii, poprawiają pracę nerek, pomagają regulować ciśnienie krwi. Doskonale sprawdzą się w przetworach, konfiturach, kompotach, ciastach i deserach, ale najchętniej spożywane są na surowo.

Pokaż mniej
Filtruj produkty

Produkty 3

na stronę
Ustaw kierunek malejący
  1. Jarzębogrusza Bollwillera 'Tatarka'
    Sorbopyrus x bollwilleriana 'Tatarka'
    szczepienie
    49,00 zł
    Niedostępny
  2. Jarzębogrusza uszkowata
    Sorbopyrus auricularis
    szczepienie
    37,00 zł
    Niedostępny
  3. Jarzębogrusza uszkowata 'Bulbiformis'
    Sorbopyrus auricularis 'Bulbiformis'
    szczepienie
    37,00 zł
    Niedostępny

Produkty 3

na stronę
Ustaw kierunek malejący
Copyright © 2022 - OwoceJadalne.pl