Morwa (Morus)
Nadzwyczajna roślina liściasta, której właściwości zdrowotne doceniane były już od czasów starożytnych. Obecnie morwy mają wszechstronne zastosowanie. Ich hodowle prowadzi się przy plantacjach jedwabników. Liście tej rośliny stanowią pokarm pożytecznych motyli. Morwa to także ogromny zasób witamin i innych cennych dla zdrowia składników. Ma zbawienny wpływ na wchłanianie cukrów, tym samym obniżając poziom glukozy we krwi. Pobudza krążenie, reguluje pracę jelit, działaj wykrztuśnie i antybakteryjnie, przeciwzapalnie. Owoce wyglądem przypominają jeżyny. Możemy je zjadać na surowo, suszyć, przerabiać na konfitury, soki i nalewki. Morwy są roślinami bardzo łatwymi w uprawie. Doskonale sprawdzają się w nasadzeniach grupowych. Bardzo ładnie prezentują się żywopłoty stworzone właśnie z tych roślin.