Orzech (Juglans)
Bezsprzecznie roślina o najsmaczniejszych owocach. Sadzonki tego długowiecznego drzewa powinny znaleźć się w każdym z przydomowych ogrodów czy sadów. Owoce niezwykle smakowite do jedzenia na surowo, po wysuszeniu, jak i również jako dodatek do deserów, ciast oraz dań głównych. Owoce zawierają wiele witamin i cennych składników mineralnych. Tłuszcze zawarte w orzechach mogą obniżać poziom cholesterolu, regulować poziom cukru we krwi. Są bogatym źródłem białka i błonnika co korzystnie wpływa na pracę naszych mięśni, mózgu, serca. Pomagają także w regulacji masy ciała poprzez zdolność do wchłaniania tłuszczu, zwiększania uczucia sytości a tym samym zmniejszania apetytu. Specjałem są również nalewki przygotowane właśnie z orzechów. Pomaga we wszelkiego rodzaju dolegliwościach żołądkowych, wspomaga odporność, działa korzystnie na układ nerwowy. Do nalewek wykorzystuje się niedojrzałe orzechy wraz z łupinami.