Jadalne owoce nietypowe Jest 401 roślin.

Podkategorie

  • Agresty krzaczaste

    Krzewy agrestu prowadzone w formie naturalnej, odmiany o smacznych różnobarwnych owocach i bardzo plenne.

  • Agresty pienne

    Szczepione "na nóżce" klasyczne odmiany agrestu, osadzone wyżej i dzięki temu łatwiej dostępne dla człowieka i prostsze w uprawie, jednocześnie na tyle kompaktowe że nadają się do małego ogrodu czy do pojemnika na balkon.

  • Aktinidia

    Odmiany gatunków aktinidii (krewniaków owoców kiwi) rosnące w polskim klimacie. Wijące się pnącza rodzące choć niewielkie ale pyszne owoce doskonale sprawdzą się na pergoli w twoim ogrodzie. By w pełni cieszyć się bogatym plonem warto zainwestować w jeden egzemplarz męski na kilka żeńskich i posadzić je w w bezpośrednim sąsiedztwie.

  • Aronia

    Popularny szczególnie na wschodzie ale coraz popularniejszy w kraju i na świecie krzew spokrewniony z dziką różą, jarzębiną, jabłonią i gruszą. Sok  z owoców aronii to prawdziwa kopalnia witamin i przeciwutleniaczy tak potrzebnych dla naszego zdrowia. Stosowany przez wielu wspomagająco w leczeniu schorzeń cywilizacyjnych jak cukrzyca czy nadciśnienie. 

  • Berberys

    Krzew ozdobny cały sezon wegetacyjny, dzięki mnogości odmian o pięknie i różnorodnie wybarwionych liściach, specyficznych choć niewielkich kwiatach zebranych w złożone kwiatostany i głęboko wybarwionych owocach w ciepłej tonacji barw długo pozostających na krzewie. Ponadto owoce są bogatym źródłem witaminy C, flawonów i flawonoidów, czasami można spotkać je pod nazwą "cytryna północy", berberysy działają wspomagająco przy przeziębieniach, krwawieniach, na układ pokarmowy, uspokojenie, trądzik i przy odchudzaniu.

  • Bez czarny

    Oto jeden z najstarszych gatunków leczniczych na świecie. Zwany też bzem lekarskim, w ziołolecznictwie wykorzystuje się kwiaty i owoce bzu do zwalczania przeziębień i wzmocnienia odporności dzięki obecności witamin i składników mineralnych. Ponadto stosowany w regulacji trawienia i pracy nerek, w oczyszczaniu organizmu i zwalczaniu cellulitu.

    Owoc świetny na przetwory, a świeży kwiat jako dodatek do znanych przepisów wzbogacający smak i aromat (lemoniada z kwiatami bzu, omlet).

  • Borówka brusznica

    Znana również pod nazwą borówki czerwonej krzewinka o zimozielonych liściach, stanowi ciekawy akcent w ogrodzie czy na działce. Owoce polecane głównie do przetworów - galaretek i sosów jako dodatków do mięsa, alternatywa dla żurawiny.  Brusznica  jest doskonałym surowcem zielarskim działającym moczopędnie, antyseptycznie, regulująco na czynności trawienne, zawierającą w swym składzie fosforany, sole żelaza i kwasy organiczne, dużo witaminy C, arbutynę, pektyny, cukry, garbniki i barwniki.

  • Borówka wysoka

    Wieloletni krzew rodzący owoce o wyjątkowym smaku i wysokiej wartości biologicznej dla naszych organizmów. Zróżnicowane terminy plonowania poszczególnych odmian pozwalają przy kilku krzaczkach w ogrodzie cieszyć się rozciągniętym w czasie zbiorem owoców od lipca do września.

  • Buki

    Rodzaj Fagus jako grupa gatunków i odmian słynie z ogromnej rozpiętości walorów dekoracyjnych zarówno w formie jak i wybarwieniu poszczególnych przedstawicieli. Dodatkowym, choć nieco zapomnianym już walorem jest bukiew czyli owoce tych drzew, można spożywać je prażone lub wyciskać z nich doskonały do sałatek olej.

  • Cedrela

    Aromatyczne drzewo tropikalne wykorzystywane przyprawowo w azjatyckiej kuchni i leczniczo w medycynie chińskiej. Cenione ze względu na smak liści a także aromat kory i korzeni. Rośnie z powodzeniem i nadzwyczaj szybko w zróżnicowanych klimatycznie obszarach od tropików w Indiach po góry północnych Chin, w walorach dekoracyjnych wykazuje pewne podobieństwo do bożodrzewu choć nie jest tak ekspansywnym gatunkiem. Nazywana jest również indyjskim mahoniem. Z powodzeniem poradzi sobie w cieplejszych regionach Polski.

  • Cis pospolity

    Europejskie chronione drzewo iglaste zasadniczo śmiertelnie trujące. Czy kojarzysz jednak czerwone "owoce" obecne na żeńskich egzemplarzach od maja do jesieni? To nie owoce, lecz osnówki - jedyna jadalna część rośliny. Tylko uważaj na nasiono! Nie gryź, nie połykaj! Pilnuj dziecka. Zasadniczo to nie jedz. By rozwiać twoją ciekawość: słodkie jak ulepek i o delikatnym aromacie. Niewyszukany specjał. Doskonała roślina ozdobna, niewymagająca, cienioznośna, świetna do formowania w fantazyjne rzeźby. Jest to jeden z najbardziej długowiecznych gatunków roślin występujących na świecie. Najstarszy cis ma około 3 tys. lat. Piękne i użyteczne drewno i niestety wolne przyrosty są przyczyną zagrożenia gatunku wymarciem. Zasadź cisa - ocal pierwszy historycznie odnotowany przypadek ochrony gatunkowej w Polsce.

  • Czeremcha

    Czeremcha pospolita jest bardzo dekoracyjnym rodzimym gatunkiem drzewa bądź dużego krzewu. Kwitnie  pięknymi, długimi, przewisającymi gronami. Wykorzystywana również jako roślina lecznicza (kora) i jadalne owoce najczęściej w przetworach. Cieszy widokiem choć odstrasza zapachem, uwaga na wytwarzane przez roślinę substancje chemiczne które spożyte w nadmiernych ilościach mogą być bardzo trujące.

  • Dereń jadalny

    Drzewo bądź duży krzew zawiązujący czerwone podłużne owoce pestkowe, bogate w cenne składniki odżywcze, zbyt kwaśne i cierpkie do bezpośredniego spożycia lecz popularnie wykorzystywane do nalewki tzw. dereniówki, ale także do wypalanki, marmolady, dżemu, nadzienia. Często derenie wykorzystywane są jako rośliny ozdobne, np. na nieformowane żywopłoty czy akcenty w nasadzeniach. 

  • Dereń Kousa

    Krzewy głównie o walorach ozdobnych ze względu na warianty barwne ulistnienia poszczególnych odmian, a także rzadko spotykanych kwiatostanach dostepne w naszej szkółce o kwiatach od odcieni białego przez krem do różowego. Owocujące jesienią jadalnymi, bardzo ciekawie wyglądającymi owocami przypominającymi maliny na długich szypułach. Egzotyczny wygląd wynagradza nieco mdły smak. 

  • Głogi

    Nasz rodzimy, nadzwyczaj urodziwy i pożyteczny krzew. Wiosną przyozdobiony w śliczne kwiaty obniżające ciśnienie i działające leczniczo w szerokim spektrum. Jesienią podobną rolę spełniają czerwone owoce. Doskonały na nieformowane żywopłoty chroniące posesję, o czym zaświadcza historia wykorzystywania przez wojska Prus wschodnich nasadzeń głogu jako naturalnej formy drutu kolczastego. 

  • Grusze

    Grusze zna każdy, typowy kształt znany każdemu, specyficzny smak, ogromna popularność. Jednak ją gatunki i odmiany którymi zadziwisz znajomych, gdy zapytany o to czym ich częstujesz odpowiesz że gruszką. Poznaj mniej znane gatunki azjatyckie i nie tylko.

  • Hurma

    Hurma, diospyros, lotus, persymona, kaki, hebanek, hebanowiec, sharon, szaron, szarona - ile krajów tyle nazw owocu. Do rodzaju należy wiele gatunków, kilka z nich jest jadalne, stąd rozpiętość nazewnictwa. Drzewa owocowe uprawiane w basenie Morza Śródziemnego, Azji wschodniej i obu Ameryk na stałe wpisały się w kulturę regionów. Nie dziwi obecność tych owoców w Odysei Homera czy malarstwie japońskim. Słodkie, przypominające pomidora i bardzo egzotyczne. Coraz częściej pojawiają się na polskim rynku, choć w Niemczech kaki to owoc znany i ceniony od lat.

  • Jabłonie ozdobne

    Przedstawione tu gatunki i odmiany to bardzo zróżnicowana grupa zarówno pod względem walorów dekoracyjnych samych drzew, jak i parametrów owoców. Najbliższym wspólnym określeniem jest: rajskie jabłonie. Te nieduże drzewa są świetną ozdobą dla kompaktowych nasadzeń, pięknie kwitnące wiosną, o barwnych liściach (i ciekawych kształtach) obsypane późnym latem i na początku jesieni mnogością uroczych owocków różnych zależnie od taksonu. Same owoce mogą stanowić ciekawą ozdobę zarówno w ogrodzie jak i w kompozycjach, czy jako dodatek do przetworów. Zapraszamy do zapoznania się z naszą przebogatą ofertą:

  • Jagoda kamczacka

    Wiciokrzew siny (kamczacki) - coraz popularniejszy i poszukiwany gatunek na działkę i do ogrodowego jagodnika ze względu na bardzo wczesne owocowanie, pierwszy gatunek z owocujących krzewów jagodowych w naszym kraju. Smak owoców specyficzny, kwaskowaty, a sam kształt podłużny, nieco cylindryczny 2-3 cm dł, 1 cm szer. Roślina niesamowicie odporna na mrozy -40 st.C nie stanowi żadnego problemu, kwiaty znoszą do -8 st.C. Nie stwarza większych trudności w uprawie. Zapewniamy wybór odmian o dużych owocach.

  • Jałowiec pospolity

    Szyszkojagody stanowią ważny dodatek przyprawowy dla mięs w kuchni i wędliniarstwie, ponadto zarówno owoce jak i pozyskany z nich olejek wykorzystywany jest do aromatyzowania alkoholi. Do głównych właściwości prozdrowotnych zalicza się: wspomaganie pracy nerek, a zewnętrzne stosowanie łagodzi nerwobóle i bóle reumatoidalne. W handlu dostępny jest szereg odmian ozdobnych o szerokim spektrum walorów dekoracyjnych.

  • Jarząb jadalny

    Posiadamy w naszej ofercie wiele wyselekcjonowanych przez Miczurina odmian o większych niż u typowych gatunków walorach smakowych, do zastosowania w domowej produkcji win czy przetworów. Te średniej wielkości drzewa mogą znacząco ubogacić kolekcję drzew owocowych.

  • Jeżyna

    Jeżyna - roślina która dotychczas kojarzyła się głównie z dziko rosnącymi krzewami w naszych pięknych lasach coraz śmielej wkracza do naszych ogrodów. Obecnie dostępne są odmiany, które bardzo dobrze rozwijają się w naszych warunkach. Ze względu na swój dobroczynny wpływ na nasze organizmy, roślina ta powinna znajdować się u każdego z nas. Polecana do różnego typu przetworów, w szczególności do smacznych soków, wskazanych także dla diabetyków.

  • Kalina

    Kaliny to wyjątkowo łatwe w pielęgnacji krzewy liściaste. Nie posiadają dużych wymagań glebowych. Należą do roślin charakteryzujących się szybkim wzrostem. Kaliny są bardzo dekoracyjnymi krzewami. Urzekają zarówno swym pięknym zapachem kwitnących kwiatów, jak i również przebarwiającymi się w okresie jesiennym liśćmi. Polecane do przydomowych ogrodów oraz do nasadzeń na terenach miejskich.

  • Kasztan jadalny

    Kasztan jadalny to dobra propozycja do nasadzeń w ogrodach czy na terenach zieleni miejskiej. Drzewo to jest dosyć łatwe w pielęgnacji. Pamiętać należy jednak, iż jest dość mało wytrzymałe na niskie temperatury, dlatego też należy pamiętać o okrywaniu tej rośliny na okres zimowy. Hodowany głównie ze względu na pyszne jadalne owoce, które są nie lada gratką dla koneserów wykwintnych deserów.

  • Kolcowój

    Prawdziwy rarytas dla kolekcjonerów. Znane na całym świecie jagody goji mogą rosnąć u Państwa w ogrodzie. Niezwykle łatwa w uprawie i pielęgnacji roślina o bardzo dekoracyjnych i jadalnych owocach. Jagody życia, bo tak też są nazywane, stosowane są do przyrządzania smacznych przetworów oraz także spożywane są w formie suszu. Znane i stosowane w Chinach od ponad 2500 lat mają niezwykły wpływ na organizm. Są skarbnicą witamin i cennych składników. Wzmacniają cały organizm a nawet pomagają w zahamowaniu rozwoju raka.

  • Żółtodrzew

    Żółtodrzew jest azjatyckim krzewem dorastającym do 3 m wysokości, atrakcyjny ze względu na swoje aromatyczne liście i owoce, które mogą być wykorzystywane w kulinariach, ponadto odstrasza komary. Świetny na prezent dla fana Dalekiego Wschodu.

  • Żurawina

    Żurawina to roślina pochodząca z Ameryki Północnej. Ta niewielka krzewinka dostarcza mnóstwa czerwonych drobnych owoców. Niewielkie jagody przepełnione są witaminami, cennymi składnikami pokarmowymi czy nawet przeciwutleniaczami. Ich dobroczynny wpływ na zdrowie jest powszechnie znany na świecie. Stosowane w kuchni jako dodatek do mięs wzbogacają smak niejednej potrawy. Spożywane w formie suszonych owoców zastępują niezdrowe przekąski. Hitem stają się także soki i herbaty przygotowane właśnie z tej rośliny.

  • Leszczyna

    Leszczyna to łatwy w pielęgnacji krzew, który niekiedy przybiera formę małego drzewa. Najlepiej rośnie na glebach żyznych. Owocami leszczyny są stosowane w przemyśle spożywczym na ogromną skalę orzechy laskowe. Bogate w składniki mineralne oraz zdrowe tłuszcze i witaminy polecane są w szczególności dla sportowców. 

  • Śliwa

    Śliwa to świetny przykład drzewa owocowego, które powinno znaleźć się w każdym przydomowym sadzie. Smaczne owoce występują w kilku kolorach, w zależności od wybranej odmiany. Bogate w witaminy A i E oraz składniki mineralne śliwki mają działania przeciwnowotworowe oraz zapobiegają miażdżycy. Ciekawostką na temat śliwek wydaje się fakt, iż zawierają dużą ilość serotoniny czyli popularnie nazywanego hormonu szczęścia. Wybierając stanowisko dla śliwy należy pamiętać, iż roślina ta najlepiej rośnie na glebach próchniczych i wilgotnych.

  • Świdośliwa

    Do niedawna świdośliwy były mało znanymi roślinami w Polsce. Obecnie to cieszące się coraz większą popularnością rośliny owocowe, z których w łatwy sposób można otrzymać smakowite jagody. Wyśmienicie pasują do różnego typu przetworów lub ciast. Owoce świdośliwy są także przysmakiem ptaków. Atutem tej rośliny jest także fakt, iż jest nie tylko drzewem owocowym ale również ozdobnym. Pięknie kwitnące kwiaty przyciągają wzrok każdego przechodnia.

  • Mahonia

    Mahonia to wyjątkowo dekoracyjny zimozielony niski krzew o niedużych wymaganiach glebowych. Idealnie nadaje się do nasadzeń w grupach, wówczas najpiękniej prezentuje swoje walory. Bardzo ładnie wyglądają żywopłoty z mahonii. Dodatkowym atutem rośliny są smaczne owoce w postaci granatowych jagód. Są one wyjątkowo lubiane przez ptaki. 

  • Malina

    Maliny to wyjątkowe bomby witaminowe. Charakteryzują się doskonałym smakiem i wyjątkowo wysoką plennością. Łatwe w uprawie płożące krzewy malin są wyjątkowo mrozoodporne. Potrzebują stanowiska słonecznego, bogatego w składniki pokarmowe. Niezastąpione owoce malin stosowane są do różnego typu przetworów. Ponadto maliny uznawane są za roślinę leczniczą. Witaminy zawarte w owocach pomagają szybciej zwalczyć przeziębienia i osłabienie organizmu. Polecane do każdego ogrodu.

  • Morwa

    Nadzwyczajny krzew liściasty, którego właściwości zdrowotne doceniane były już od czasów starożytnych. Obecnie morwy mają wszechstronne zastosowanie. Ich hodowle prowadzi się przy plantacjach jedwabników. Liście tej rośliny stanowią pokarm pożytecznych motyli. Morwa to ogromny zasób witamin i innych cennych dla zdrowia składników. Niezastąpiona jest w diecie cukrzyków. Ma zbawienny wpływ na wchłanianie cukrów, tym samym obniżając poziom glukozy we krwi. Morwy są roślinami bardzo łatwymi w uprawie. Doskonale sprawdzają się w nasadzeniach grupowych. Bardzo ładnie prezentują się żywopłoty stworzone właśnie z tych roślin. Ponadto nie wymagają częstego cięcia, jak to ma miejsce w przypadku innych roślin żywopłotowych. W swojej ofercie posiadamy ogromny wybór odmian tej cennej rośliny.

  • Nieszpułka

    Nieszpułka - największy przebój ostatnich lat na rynku ogrodniczym. Znana i często stosowana już od czasów starożytnych, później zapomniana - dziś śmiało powraca do naszych ogrodów. Ponownie docenia się jej wartościowe owoce oraz pięknie kwitnące kwiaty. Nieszpułka przybiera formę krzewu lub niedużego drzewa. Dorasta maksymalnie do 3-5 m wysokości. Jej korona jest szeroka i nisko osadzona. Nie ma zbyt dużych wymagań do stanowiska, w którym będzie się rozwijać. Wystarczy jej zapewnić stanowisko słoneczne z żyzną glebą a odwdzięczy się bardzo obfitymi plonami niezwykle smacznych owoców. Polecana do przydomowych ogrodów, jak i również na tereny zieleni miejskiej. Niezwykle pożyteczna roślina rekomendowana przez specjalistów do każdego ogrodu przydomowego.

  • Nieszpułkowiec

    Nieszpułkowiec to istna ciekawostka w świecie ogrodnictwa. Powstał jako chimera roślinna. Owoce tej rośliny łączą w sobie walory nieszpułki oraz głogu jednoszyjkowego. Są cennym źródłem mnóstwa witamin, w szczególności A i C. Ponadto udowodniono, iż spożywanie owoców nieszpułkowca zapobiega nowotworom. Można je jeść na surowo - najlepiej smakują po pierwszych przymrozkach. Ponadto świetnie nadają się do produkcji nalewek, soków lub konfitur. Dodatkowym atutem tej rośliny jest fakt, iż owoce same nie opadają na zimę. Pozostając na krzewie tworzą piękną dekorację każdego ogrodu. Najlepiej prezentują się posadzone jako soliter. 

  • Ognik

    Ogniki to urzekające dekoracje każdego terenu zieleni. Doskonale prezentują się w ogrodach przydomowych, jak i również w parkach czy skwerach miejskich. Są wskazane do nasadzeń na skarpach. Latem zachwycają pięknie kwitnącymi białymi kwiatami. Z kolei jesienią rozpoczyna się festiwal barw owoców ogników. Ogromne ilości kolorowych korali oblepia wszystkie gałązki tej rośliny tworząc cudowne kompozycje. Owoce utrzymują się aż do zimy. Można z nich tworzyć smaczne nalewki czy przetwory.

  • Oliwnik

    Oliwnik - roślina pochodząca z Azji. Jest bardzo pożytecznym krzewem lub niedużym drzewem. W ofercie posiadamy szeroką gamę sadzonek oliwnika, który jest rośliną miododajną. Jego kwitnące kwiaty wydzielają bardzo intensywny i przyjemny zapach. Wyczuć w nim można nutę cynamonu i wanilii. Powstający miód ma piękny bursztynowy kolor. Owoce tej rośliny są także jadalne. Mają lekki kwaskowaty smak. Oliwnik jest wyjątkowo mało wymagającą rośliną. Najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych, jest bardzo wytrzymały na suszę. Polecany do rekultywacji terenów przemysłowych.

  • Orzech

    Bezsprzecznie roślina o najsmaczniejszych owocach. Sadzonki tego długowiecznego drzewa powinny znaleźć się w każdym z przydomowych ogrodów czy sadów. Owoce niezwykle smakowite do jedzenia na surowo, jak i również jako dodatek do deserów, ciast oraz dań głównych. Specjałem są również nalewki przygotowane właśnie z orzechów. Owoce zawierają wiele witamin i cennych składników mineralnych. 

  • Pigwowce

    Pigwowiec - często mylony z pigwą to krzew osiągający do 2 m wysokości. Charakteryzuje się oryginalnymi kwiatami pięknie kwitnącymi wiosną oraz pysznymi owocami pojawiającymi się jesienią. Pigwowiec jest polecany jako roślina miododajna. Dodatkowymi atutami rośliny z pewnością są małe wymagania glebowe oraz dość duża mrozoodporność.

  • Porzeczka

    Jeden z najbardziej znanych krzewów owocowych. Porzeczki to niezastąpione owoce do wszelkiego typu przetworów takich jak dżemy, konfitury, galaretki, ciasta czy desery. Pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia. Dostarczają mnóstwa witamin. Te niewymagające krzewy mogą zostać posadzone nawet w ogrodzie początkującego ogrodnika. Wystarczy zagwarantować im ciepłe, słoneczne stanowisko gdzie będą mogły się swobodnie rozwijać. Wówczas mamy zagwarantowane ogromne zbiory cudownych porzeczek w trzech kolorach w środku lata.

  • Róża

    Róża - piękno samo w sobie. Doskonałość spośród roślin ozdobnych. Róże są roślinami uniwersalnymi nadającymi się zarówno do ogrodów przydomowych, jak i również do parków czy skwerów miejskich. Odporne na ciężkie warunki i zanieczyszczenia pozwalają na udekorowanie przestrzeni publicznej. Głównym walorem rośliny są niezwykle kwitnące kwiaty, z których unosi się niejednokrotnie piękny zapach. Często owoce niektórych odmian stosowane są do celów kulinarnych. Przetwory z owoców róży takie jak konfitury, dżemy czy marmolady zbierają same pochlebne opinie. Hitem są także nalewki produkowane także z tych owoców. 

  • Rokitnik

    Rokitnik w ostatnich latach to istna gwiazda na rynku ogrodniczym, kosmetycznym oraz kulinarnym. Krzew ten dzięki swym pięknym pomarańczowym lub żółtym owocom staje się cudowną dekoracją każdego ogrodu. Niezwykle bogate w witaminy stosowane są do produkcji przetworów, nalewek a nawet kosmetyków.

  • Sosna limba
  • Urodlin
  • Wiśnia

    Wiśnia to nieodzowny element każdego sadu bądź ogrodu przydomowego. Roślina ta stosowana jest zarówno dzięki swej dekoracyjności, jak i również dzięki przepysznym owocom pojawiającym się w lipcu. Wiśnie to skarbnice witamin i cennych składników korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszych organizmów. Dostępne są stare i sprawdzone odmiany oraz nowe śmiało wchodzące na polski rynek.

  • Pozostałe rośliny
  • Jabłonie - gatunki

    Bogactwo odmian jakie oferujemy zadowoli najwybredniejszego kolekcjonera. Odnajdziesz tu tradycyjne, typowe dla polskich sadów i na działkę, a także najnowsze, parchoodporne selekty. 

  • Jarzęboaronia

    Szereg odmian hodowlanych pochodzących z przekrzyżowania form botanicznych najczęściej jarzębu pospolitego i aronii czerwonej lecz także jarzębu amerykańskiego i aronii czarnej. Wytwarzają ciemnoczerwone owoce o słodko-kwaśnym z nutą cierpkości, żółtym miąższu. Wymagania jak i parametry  pokroju mają zbliżone do jarzębin, dorastają do ok. 5 m.

  • Jarzębinogruszka

    Znany od XVIIw. spontaniczny mieszaniec jarzębu mącznego i gruszy pospolitej o smacznych choć niewielkich (2-3 do 5 cm) owocach, jakby spłaszczonych gruszkach. Wszystkie istniejące obecnie egzemplarze rozmnożono wegetatywnie z osobnika odnalezionego po raz pierwszy w Alzacji, w ogrodach barona von Polvillera. Znany również pod nazwami Gruszki Bolwyller, Pyrus malifoliaPyraria malifoliaSorbus bollwylleriana i Bollwilleria auricularis.

  • Jarzębojabłoń

    Niewielkie drzewo pochodzące z obszaru basenu Morza Śródziemnego, wykorzystywane jako ozdobne ze względu na ciekawy wazowy pokrój, niezwykły dla jabłoni kształt liści pięknie przebarwiające się jesienią. Owoce jadalne w niedużych ilościach ze względu na obecność kwasu pruskiego, jednak ciekawe w smaku, nieco mączyste, kwaskowate, do spożycia świeże bądź po przetworzeniu.

  • Świdojarząb Raciborskiego

    Interesujący ze względu na walory ozdobne liści  i pokroju mieszaniec świdośliwy z jarzębiną uzyskany w Kórniku w '38 roku. To wolno rosnące drzewo o stożkowym pokroju ozdobne jesienią przeznaczone raczej do parków czy nasadzeń krajobrazowych.

  • Malinojeżyna

    Ten ciekawy mieszaniec maliny z jeżyną uzyskany w latach '60 w Szkockim Instytucie Produkcji Roślinnej w Dundee poza oczywistymi walorami smakowymi cechuje odporność na choroby i szkodniki oraz duża tolerancyjność względem środowiska. To silnie rosnący krzew, doskonały do prowadzenia przy podporach jak trejaże czy pergole.

na stronę
Pokazuje 1 - 50 z 401 roślin
Pokazuje 1 - 50 z 401 roślin