Żółtodrzew (Zanthoxylum)
Żółtodrzew jest azjatyckim, kolczastym krzewem dorastającym do 3 m wysokości. Atrakcyjny ze względu na swoje aromatyczne liście i owoce, które mogą być wykorzystywane w kulinariach. Wytwarza czerwone jagody, a ich łupiny mają aromatyczne i pikantne właściwości. Aromat kwiatów i owoców cytrusowych sprawiają, że w Japonii przyprawa jest stosowana do marynowania ryb, przyprawiania mięs, jako składnik sosów a nawet dodatek do deserów, zwłaszcza tych na bazie czekolady i cytrusów. Owoce żółtodrzewu wykazują również właściwości lekko znieczulające, co w połączeniu z delikatnym mrowieniem języka powoduje przyjemne doznania kulinarne. Ma również zastosowanie w medycynie chińskiej. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, moczopędnie, wspomaga trawienie, wzmacnia organizm i pomagają w walce z przeziębieniem. Zapach rośliny odstrasza komary. Roślina jest świetnym na prezentem dla fana Dalekiego Wschodu.